Over Paula

de vrouw achter Het Verband

Paula Tolner van Het Verband

Zorg vanuit mijn hart

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Van huis uit ben ik Verpleegkundige A. Als zelfstandig verpleegkundige werk ik al jaren in de zorg en dat doe ik echt vanuit mijn hart. Zorg is niet alleen iets lichamelijks, geestelijke zorg is minstens zo belangrijk. 

Als verpleegkundige bied ik praktische en gerichte zorg, gericht op het zo comfortabel mogelijk maken van jouw situatie. 

Als coach ondersteun ik diegenen die het geestelijk (en vaak ook lichamelijk) zwaar hebben, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of een groot verlies.

Beide disciplines zijn voor mij zo nauw met elkaar verweven dat ik ze vaak in één adem noem. Zoek je verpleegkundige zorg? Coaching? Of misschien beide, ook al heb je daar niet eerder bij stilgestaan? Neem contact met me op, zodat we kunnen bespreken wat voor jou de beste zorgcombinatie is.

Ik zorg graag

In 1979 ben ik met de opleiding Verpleegkundige-A begonnen. Verpleegkundige… een prachtig beroep. Ik zorg graag. In mijn eerste sollicitatiegesprek is ook de emotionele kant van ziek-zijn uitvoerig aan de orde geweest. Het was duidelijk dat ik daar toen al een grote belangstelling voor had.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen in het ziekenhuis langs de dienst ‘Geestelijke verzorging’ liep, dat ik me toen al bedacht dat ik later dáárin actief zou willen zijn. Dat dát mijn werk zou gaan worden.

In de jaren die volgden heb ik me steeds meer toegelegd op de ontwikkeling van zorg voor de geestelijke kant van de mens, ook los van ziekte-ervaringen. Dat werd mede gevoed en gevormd door mijn werk, mijn studie en persoonlijke ervaringen. In 2008 besloot ik daar mijn werk van te maken en startte ik Het Verband: een eigen praktijk waar ik zowel fysieke als ook geestelijke zorg bied én combineer.

Liefde en inzicht

Inmiddels ben ik weer heel wat jaren verder en ik kijk terug op een bijzondere tijd. Door een ernstige ziekte heeft mijn leven nu meer inhoud dan ooit. Het bracht me wanhoop en verdriet maar vooral liefde en inzicht. Na alles wat ik heb meegemaakt ben ik op prachtig punt in mijn leven beland: ik ben moeder, vriendin, oma, gezond én gelukkig. Dat geluksgevoel is voor een groot deel te danken aan de betrokkenheid en de liefde van de mensen om me heen.

Het feit dat ik zelf bewust koos voor begeleiding, heeft ook een belangrijke rol gespeeld in hoe ik me nu voel.

In 1994 ben ik behandeld voor kanker. Een vorm die waarschijnlijk niet dodelijk op korte termijn zou zijn, maar door zijn karakter en onvoorspelbaarheid wel mijn dood kon worden. Ik was 32 jaar, getrouwd, moeder van twee jonge kinderen en vol van de toekomst. De ziekte zette mijn leven op zijn kop. Ik had een goede arts in wie ik veel vertrouwen had. De emotionele steun die ik van hem kreeg, zat vooral in het feit dat ik me medisch gezien in zeer veilige handen voelde. “Als het emotioneel niet meer ging” moest ik het maar aangeven, dan zou hij me doorverwijzen.

Zorg en begeleiding komen in mijn werk heel vaak samen

Leren kijken in jezelf

Met de levens- en ziekte-ervaringen die ik destijds had, ging ik met goede moed het behandelproces in. Na de behandeling, toen het leven weer ‘gewoon’ moest worden, bleek voor mij toch alles anders te zijn. De ziekte en mogelijke dood hingen als het beroemde zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Alle positieve geluiden van mijn omgeving ten spijt, kon ik dat gevoel van een naderende dood niet wegkrijgen.

Na 6 jaar vond ik het genoeg. Ik leefde en kon ook wel genieten, maar tegelijkertijd had ik het gevoel een hele slechte rol te spelen in het toneelstuk van mijn eigen leven. Ik wilde léven, míjn leven. Ik ging in gesprek met een geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Het werden bijzondere bijeenkomsten. Tijdens het laatste gesprek bedankte ik hem voor alles wat hij voor mij had gedaan en betekend. Zijn antwoord staat in mijn geheugen gegrift: het enige wat hij had gedaan was mij te leren om in mezelf te kijken.

De weg naar leven

Voor mij was het ongelofelijk veel meer; het is de weg naar léven geworden, míjn leven, en niet langer met een immer-aanwezige dreiging boven mijn hoofd. Het is niet eenvoudig om jezelf, je leven én je dood aan te kijken, maar ook een wonderlijke, mooie en vooral liefde-ontdekkende weg.

En nu ben ik dus 59 jaar. Hoe mooi is het om nu met andere mensen een stukje mee te mogen lopen op hún pad!

Bomen

Ik word warm van bomen

Op mijn website vind je foto’s van bomen, of wat met bomen te maken heeft. Dat is niet zonder reden. Voor mij zijn bomen prachtig. En krachtig! Hoeveel energie zit in een klein eikeltje dat uitgroeit tot een enorme wijdvertakte boom? Zelfs na zijn leven behoudt het hout van een boom zijn kracht.

Muziek

Mijn levenslied is ‘Shaking the Tree’ van Peter Gabriel & Youssou N’Dour. Toen ik de sterke symboliek van bomen zag en dat nummer hoorde, viel alles op z’n plaats. Zo werd en is tot op de dag van vandaag de boom voor mij heel belangrijk.

Houvast

Wandelcoaching is een fijne manier om de  natuur te laten helpen bij het vinden van je eigen kracht. Al lopende gebruik ik de natuur in park of bos om je te laten zien op welke manier zaken in je leven met elkaar verweven zijn en hoe ze invloed hebben op elkaar. Bomen bieden daarbij uitstekend houvast.

Wortels, stam, takken, kroon…

Van schors tot kern, van wortels diep in de aarde tot de jongste takken die hun bladeren uitstrekken naar de hemel: een boom is een metafoor van de mens. Van buiten- tot binnenkant, van zichtbaar tot verborgen. Voor mij is een boom is het symbool van leven in al zijn vormen.

Contact

Stel me een vraag, of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Wil je dat ik je bel, vergeet dan niet je telefoonnummer te vermelden.
Je gegevens zijn bij mij in goede handen.

15 + 2 =

06 - 1370 7411

Spaarne 20, 5751 WJ Deurne

tolner@hetverband.nl

WhatsApp chat
 Stuur een whatsapp